"Werken in het onderwijs is super. Je draagt kennis over, je zorgt voor een goede start en liefst ook voor een gelijkmaker, zodat iedereen dezelfde kansen krijgt. In het speciaal onderwijs kun je daar nog net een stapje verder in gaan."

Maartje Bronkhorst / Docent examenklas Passer College – Hillevliet / Rotterdam

Maartje Bronkhorst

In het VSO kun je net een stapje verder gaan

"In het VSO kun je net een stapje verder gaan"

Je hoort altijd van die verhalen over zware banen in het onderwijs. “Cluster 4 op Rotterdam Zuid”, daar kunnen mensen best van schrikken’, weet Maartje Bronkhorst uit eigen ervaring. Zelf ziet ze dat heel anders. “Het is een geweldige baan waar ik leerlingen kan helpen en helemaal mezelf kan zijn.”

“Werken in het onderwijs is sowieso super”, vindt Maartje. “Je draagt kennis over, je zorgt voor een goede start en liefst ook voor een gelijkmaker zodat iedereen dezelfde kansen krijgt. In het speciaal onderwijs kun je daar nog net een stapje verder in gaan. Dat zit hem in de persoonlijke aandacht die je kunt geven. Je draait niet de hele dag door je standaard lesje voor een klas van dertig kinderen, maar je krijgt echt de tijd en de ruimte om op ieders behoefte in te gaan. Door die persoonlijke relatie met de leerlingen kun je écht iets bereiken.”

Nooit meer gestopt

Al dertien jaar werkt Maartje in het VSO. “Mijn ervaring in het regulier onderwijs beperkt zich tot mijn stage”, vertelt ze verder. “Toen ik erachter kwam wat het speciaal onderwijs eigenlijk inhield, had ik meteen het idee: dat is wel wat voor mij. Dat was in 2011 en ik ben nooit meer gestopt.” Het Passer College Hillevliet richt zich op de internaliserende doelgroep. “Dus de leerlingen met angststoornissen, autisme en trauma’s die zich naar binnen richten”, licht Maartje toe. “Wij hebben hier de bovenbouw vmbo-kader en vmbo-tl, en daar sta ik voor de examenklas.”

Mijn grote gezin

“De groep waar ik voor sta ken ik door en door. Het is voor mij ook ‘mijn grote gezin’ en de ‘mini-maatschappij’ waarin ik een deel van hun socialisatie op me neem op weg naar volwassenheid, zelfstandigheid en uitstroom. Die combinatie is voor mij goud. Geen dag is hetzelfde. En het fijne is, voor die klas kan ik ook gewoon echt lekker mezelf zijn. Heerlijk vind ik dat. Natuurlijk is het af en toe intens. Je zit hier heel erg op elkaars lip en het gaat niet altijd vlekkeloos. Soms is er een akkefietje en haalt een leerling een stunt uit. Dat hoort er natuurlijk gewoon bij. Ik ben heel erg betrokken en we hebben zo’n goede band met elkaar. En als het dan even mis gaat, dan trek ik me dat ook aan. Ik probeer die leerling dan duidelijk te maken: hier kan heel veel, maar doe je zoiets buiten deze school, in het ‘echte leven’ dan sta je binnen no-time op straat”.

Goed werkgeverschap

“Soms kan het dus even knallen. Maar we blijven altijd in gesprek. Ook met BOOR overigens. Ze staan echt open voor wat wij vinden en ervaren en dat is heel belangrijk. Dat zie je echt niet overal. Ook weten ze wat goed werkgeverschap is. Reiskosten vergoeden, nog voor de CAO ermee kwam bijvoorbeeld. Dan laat je echt zien dat je begaan bent met je medewerkers. Dat vind ik super.”