“Iedereen is anders, maar wel gelijk”

Suzanne de Zwaan / Leerkracht OBS de Plevier / Hoogvliet

“Werk met wisborden tijdens de uitleg. Zo kan iedereen nadenken, het antwoord geven en ik heb in een oogopslag duidelijk hoe we ervoor staan. En humor natuurlijk. Zonder humor ben ik nergens. Even ontspannen en weer door met de les.”

Tijdens dit interview werkte Suzanne als leerkracht op OBS de Plevier. Onderstussen is zij adjunct-directeur OBS de Phoenix.

Suzanne de Zwaan

Van alle markten thuis

OBS de Plevier

Suzanne werkt op sportieve basisschool De Plevier. Ze heeft een veelzijdig takenpakket. Vier dagen van de week geeft ze les. Twee dagen aan groep 6b en twee dagen aan groep 6c. Ze werkt dus twee keer innig samen met een collega. De vijfde dag van de week houdt ze zich bezig met het nieuwe schoolgebouw, het sociale veiligheidsplan, het begeleiden van stagiaires en alles wat te maken heeft met gedrag. Ze is namelijk gedragsspecialist. Ook heeft ze het schoolleidersdiploma op zak. Suzanne is van alle markten thuis!

OBS de Plevier

De Plevier is een openbare basisschool, centraal gelegen in de kindvriendelijke wijk Boomgaardshoek. Onze school maakt deel uit van de stichitng “De sportieve basisschool Rotterdam”. Dit is een samenwerkingsverband tussen openbare basisscholen op het gebied van bewegen en sport. Het ontwikkelen van plezier in bewegen en sporten is een van de hoofddoelstellingen van de school.

De Plevier geeft kinderen de kans om hun eigen mogelijkheden te ontplooien. Ze leren om zelfstandig, verantwoordelijk, creatief en kritisch te kunnen leven. Onze school is steeds in ontwikkeling, past nieuwe onderwijskundige ideeën toe en heeft grote zorg voor alle kinderen.

"Iedereen is anders, maar wel gelijk"

De van oorsprong Rhoonse staat al wat jaren voor de klas. Het is haar dertiende schooljaar en haar derde jaar op De Plevier, een school van stichting BOOR. Het openbaar onderwijs heeft haar gegrepen: “Iedereen is anders, maar wel gelijk”. Veel van haar collega’s werken al langer op de school in Hoogvliet. “Het is een hechte groep van 39 mensen. We hebben 18 groepen, in totaal 441 leerlingen.”

Dat het een hechte groep collega’s is kwam afgelopen weken, tijdens de zomervakantie, goed van pas. De Plevier krijgt een nieuw schoolgebouw en is daarom verhuisd naar een tijdelijke locatie in de wijk Zalmplaat. “We hebben met z’n allen heel hard gewerkt om het jaar fatsoenlijk en grotendeels uitgepakt te beginnen. Er staan her en der nog wat dozen, maar het meeste is gereed. En daarnaast is er geschilderd, zijn er tussenmuren geplaatst én zijn er noodgebouwen op het schoolplein neergezet.”

 

Sportief en groen

De sportieve basisschool, een begrip in Hoogvliet, is momenteel gehuisvest op Aalreep 24. Voorheen zat de Andries van de Vlerk in dit gebouw, maar deze school van BOOR is met ingang van dit schooljaar gesloten. De sloop van het oude blauwe Plevier-gebouw een paar minuten verderop start binnenkort om vervolgens een heel mooi nieuw gebouw neer te zetten. De ontwerpen van Cita architecten zijn gereed en het ziet er waanzinnig uit.

In het centrale hart komt het speellokaal, een tribunetrap met glijbaan, klimwanden, ringen en beweegpaden. Zo worden kinderen uitgedaagd om te bewegen, dat vindt het team enorm belangrijk. Daarnaast krijgt de school een kook-, techniek- en muzieklokaal zodat leerlingen uitgedaagd worden in hun persoonlijke ontwikkeling en talenten kunnen ontdekken. Groene pleinen, een moestuin op het dakterras en veel zonnepanelen mogen niet ontbreken. Het nieuwe gebouw is BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) en naar verwachting in de zomer van 2023 gereed.

Gelukkige leerlingen

Suzanne is onderdeel van team Nieuwbouw. Zich bezighouden met deze klus vindt ze onwijs leuk. Maar, het allerbelangrijkste en leukste vindt ze haar leerlingen. Met hen bouwt ze een relatie op want “zonder relatie geen prestatie”. Ze praat met hen over het leven, dat fouten maken oké is en dat ze trots op zichzelf moeten zijn. Gelukkige leerlingen is haar streven.

Iedere dag sluit Suzanne af met een berichtje. Alle leerlingen mogen opschrijven wat ze willen. De ene leerling kiest voor een eenvoudig hallo, de andere leerling deelt gevoelens over gescheiden ouders. “Als leerlingen dit met mij willen delen, dan weet ik dat ik het goed doe. En daar doe ik het voor.”