"Het gaat om je zijn, niet om je jasje."

Tanja van der Hoek / Projectleider Digitale Werkomgeving Online Bestuurskantoor / Rotterdam

“Ik wil me blijven ontwikkelen. Ik wil kansen creëren voor mezelf en anderen. Ik vind het belangrijk dat ik energie krijg van mijn werk en maximaal kan bijdragen aan de organisatie, de inhoud van mijn werk, het werkplezier van mijn collega’s en mijn eigen (werk)geluk.”

Tanja van der Hoek

Samenwerken en leidinggeven aan projecten

Stichting BOOR

Tanja van der Hoek is in januari 2022 gestart als Projectleider Digitale Werkomgeving Online (DWO) bij BOOR Services. Een achtergrond in ICT heeft ze niet, een rijke ontwikkeling met diverse opleidingen en functies zeker wel. Ze is mama van drie jonge kinderen, woont in Capelle, is dol op sport en laat zich volledig gaan tijdens de wekelijkse bokstraining.

We maken ons sterk voor maximale talentontwikkeling van elke leerling.

Bestuurskantoor

Stichting BOOR verzorgt het openbaar (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs in Rotterdam. In totaal zo'n 75 scholen, waar dagelijks aan ongeveer 30.000 leerlingen wordt lesgegeven.

Black Belt en Pedagoog

De carrière van Tanja startte na haar opleiding Management Economie en Recht in Rotterdam. Na het behalen van haar diploma ging ze aan de slag in de financiële sector. Verbeter- en verandertrajecten kwamen op haar pad. Tanja werd een expert in Lean Six Sigma. Dit is een methode voor het verbeteren van processen en organisaties met kwaliteits- en efficiëntieverbeteringen als doel. Ze groeide uit tot Black Belt en fungeerde als coach en projectleider voor projectteams. Tanja: “Ik kon mijn collega’s ontzettend veel leren, met name op kennisniveau. Ik raakte nieuwsgierig naar de sociale vaardigheden. Denk aan communiceren en samenwerken. Volwassenen zijn wat dat betreft al wie ze zijn. Ik stelde mezelf de vraag: Wat betekent opvoeding daarin? Tanja wilde er meer van weten en besloot na veertien jaar in de financiële branche pedagogiek te gaan studeren.

Na haar studie ging ze aan de slag bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond. Daar kwamen haar twee werelden samen. Ze werd verantwoordelijk voor de inhoud en organisatie van projecten. “Ik ben geen hardcore projectmanager. De zachte kant heb ik altijd belangrijk gevonden. Samen kom je verder. Duurzaamheid zit in de samenwerking en daar heb je ontmoeting voor nodig” vertelt Tanja. “Gelukkig vind ik dat ook in mijn nieuwe baan bij BOOR: Samenwerken en leidinggeven aan projecten, natuurlijk heeft dat ook parallellen met opvoeden.”

Projectleider Digitale Werkomgeving Online

Langzaamaan gaat BOOR steeds meer volledig online werken. Basisschool na basisschool stapt over van een offline werkomgeving naar een digitale werkomgeving. Tanja: “Dit betekent voor medewerkers een andere manier van werken. We zijn op dit moment aan de slag met en voor onze basisscholen. Kort gezegd: computers en laptops worden opnieuw geïnstalleerd met Microsoft Office 365. Bestanden krijgen een plekje in ‘the cloud’. Alle collega’s krijgen training over hun nieuwe digitale werkomgeving.”

Tanja staat als projectleider aan het roer. “Wat is de opdracht? Wat heb ik nodig? Met wie moeten we dat gaan doen? Voor hoeveel uur? Wie doet wat en wanneer?” Tanja giet het in een projectplan en draagt zorg voor de uitvoering. Hierbij zet ze haar ervaring en ook een stukje gevoel in. Ze maakt constant de afweging wat wel en wat niet kan.

De overgang naar deze nieuwe omgeving gaat per school. De organisatie ligt voor een groot deel bij BOOR Services. BOOR Services ondersteunt de scholen en het bestuur van BOOR. Onder andere op het gebied van onderwijskwaliteit, huisvesting en ict.

Gezin is de basis

De projectleider houdt van haar werk, maar de basis is haar gezin. Haar kinderen vindt ze het allerbelangrijkst. Ze woont met haar man en drie kinderen in Capelle aan den IJssel, aan de rand met Rotterdam. In de weekenden zijn ze samen te vinden op de sportvelden. Haar kinderen houden van sport en ook Tanja is fan. Vroeger kon ze haar energie in turnen kwijt. Nu doet ze dat met boksen bij een vechtschool in Prinsenland, Rotterdam. “Ik ben druk in mijn hoofd dus ik ben graag met mijn lijf bezig. Bovendien wil ik sterk zijn, zowel lichamelijk als mentaal. Sport helpt me daarbij” vertelt Tanja.

Openbaar onderwijs

In en voor het onderwijs werken is wat Tanja op haar verlanglijstje had staan. Op de vraag of ze bewust voor werken in het openbaar onderwijs heeft gekozen is het antwoord luid en duidelijk. Tanja: “Ja! Het openstaan voor iedereen vind ik ontzettend belangrijk. Het gaat om je zijn, niet om je jasje. Iedereen moet geaccepteerd worden om wie het is. Een kind mag je niet aanpassen.”

Tanja is dus op alle fronten blij met haar nieuwe baan in het onderwijs. Toch weet ze het zeker, deze functie is niet haar eindstation. “Ik wil me blijven ontwikkelen. Ik wil kansen creëren voor mezelf en anderen. Ik vind het belangrijk dat ik energie krijg van mijn werk en maximaal kan bijdragen aan de organisatie, de inhoud van mijn werk, het werkplezier van mijn collega’s en mijn eigen (werk)geluk.”