''Ik word zo blij van de verhalen, plezier, fantasie en hun open blik naar de wereld.''

Tomas van de Velde / Zij-instromer OBS Eduard Van Beinum / Rotterdam

”Naast mijn opleiding heb ik veel met kinderen gewerkt. Twee stages heb ik gedaan met kinderen. Ik heb een huiswerkklas georganiseerd en een maatjesproject gedaan voor kinderen die geen broer of zus hebben. Toen wist ik zeker dat ik op een dag met deze doelgroep wilde werken.”

Tomas van de Velde

Goede begeleiding vanuit de organisatie

OBS Eduard Van Beinum

Het inzetten van zij-instromers helpt bij het tegengaan van het lerarentekort. Elke zij-instromer heeft zijn eigen unieke verhaal. Elk kwartaal spreken we met een leerkracht over de praktijk. Deze keer het verhaal van Tomas van de Velde van de Eduard van Beinum School.

"Leuke en slimme lessen, mooie materialen en duidelijke stappen."

OBS Eduard Van Beinum

Onze school is prachtig gelegen in het groen in het hart van Hilligersberg. Tussen de Molenlaan en langs de rand van het Lage Bergse Bos staat ons schoolgebouw. Veel van onze leerlingen komen uit de buurt. ’s Morgens zie je kinderen samen met hun vaders en moeders op de fiets of lopend naar school komen. Een fijne plek waar je zo even naar binnen stapt. Kinderen die met plezier leren zijn gemotiveerder en leren intensiever. Leuke en slimme lessen, mooie materialen en duidelijke stappen. Zo kom je verder.

Van organisator achter de schermen naar voor de klas

Tomas is begonnen in het sociale en culturele veld met een eigen onderneming. ”Ik heb evenementen, festivals en jongeren bijeenkomsten georganiseerd en daarnaast was ik DJ. Toen ik dat wereldje wel gezien had ben ik de opleiding Social Work gaan volgen aan de Hogeschool Rotterdam.” Tomas hield het onderwijs wel in zijn achterhoofd. ”Naast mijn opleiding heb ik veel met kinderen gewerkt. Twee stages heb ik gedaan met kinderen. Ik heb een huiswerkklas georganiseerd en een maatjesproject gedaan voor kinderen die geen broer of zus hebben. Toen wist ik zeker dat ik op een dag met deze doelgroep wilde werken.”

Maar nadat Tomas zijn studie Social Work had afgerond dacht hij niet gelijk aan het onderwijs. ”Het plan was om na mijn studie een wijkcentrum op te richten. Maar nadat ik in 2017 een burn-out had gehad leek het me niet verstandig om weer de drukte van een eigen onderneming te ervaren. Dit plan heb ik daarom even geparkeerd. Leraar worden was voor mij ook een lange gekoesterde wens dus ben ik eerst voor deze droom gegaan.”

Eerste kennismaking met BOOR

Maar hoe ben je precies bij BOOR terecht gekomen? ”Ik kwam een Facebookadvertentie tegen van de gemeente Rotterdam voor zij-instromers. De gemeente organiseerde samen met de Hogescholen en BOOR een informatiedag voor zij-instromers. Hier ging ik naartoe en nu volg ik de opleiding Zij-instroom pabo. In februari 2020 ben ik begonnen met mijn opleiding en kreeg ik een tweejarig contract.”

Gelinkt met een BOOR-school

”Ik ging solliciteren bij BOOR en dat begon met een gesprek. Daarna moest ik een assessment afleggen en op een BOOR-school een proefles geven. Dezelfde dag kreeg ik nog te horen dat ik het was geworden. En toen werd ik gekoppeld aan de Eduard van Beinum school. Als een school aangeeft dat er plaats is voor zij-instromers wordt gekeken welke zij-instromer het beste bij de school past. Ik ben waarschijnlijk gelinkt vanwege de afstand omdat ik graag in de buurt wilde werken. Een school uit de wijk Hillegersberg had in eerste instantie niet mijn voorkeur. Met mijn achtergrond vanuit Social Work lag Rotterdam-Zuid veel meer voor de hand. Achteraf ben ik er blij mee en ben ik enorm aan de Eduard van Beinum gehecht geraakt. Sterker nog; ik woon nu zelf in Rotterdam-Zuid, maar ga elke dag op mijn (elektrische) fiets naar mijn werk”.

Energie en levenslust krijgen van kinderen

Het eerste halfjaar liep Tomas volledig mee met een leerkracht met wie hij ook een leuke klik had. ”Een luxe was dat! Ik had klasgenoten die gelijk vier dagen in het speciaal onderwijs voor de klas stonden in hun eentje. Dit schooljaar sta ik twee dagen alleen voor groep 3 en één dag samen. Best een grote switch van meelopen naar twee hele dagen alleen voor de klas. Het is een grote verantwoordelijkheid, maar het bevalt me erg goed. Ik merk dat ik heel veel energie en levenslust krijg van de kinderen. Ik word zo blij van de verhalen, plezier, fantasie en hun open blik naar de wereld. Daardoor ervaar ik dagelijks mijn geluksmomenten.”

Elke week begeleiding door een coach

”Ik heb wekelijks contact met mijn coach vanuit het begeleidingsteam. Daarnaast heb ik ook nog contact met een coach van BOOR en met de coördinator zij-instroom. De coach komt in de klas, geeft me tips, doet een les voor etc. Ik ben heel tevreden over de begeleiding die ik van de organisatie krijg”.

Advies voor andere zij-instromers

Los van de goede begeleiding vindt Tomas de opleiding wel pittig. ”Ik vind het een lastige combinatie van praktijk en opleiding. Een opleiding doen naast je werk is zwaarder dan vaak wordt gedacht. Het is vooral mentaal zwaar. Mijn opleiding duurt twee jaar. Ik ga één dag in de week naar school en ik sta drie dagen voor de klas. Iemand die zij-instroom overweegt adviseer ik, indien haalbaar, om twee dagen voor de klas te gaan staan zodat je nog beter kunt focussen op je opleiding”. Mijn tip aan de schoolleiders is: Maak meer gebruik van zij-instromers. Zie een zij-instromer als volwaardige collega die uit een andere sector komt en niet als een stagiaire”.