Zij-instroom (hbo)

Het zij-instroomtraject is een intensief leer- en werktraject van twee jaar.

Tijdens deze jaren krijg je zorgvuldige, deskundige begeleiding op school, vanuit BOOR en de pabo-opleiding. Het traject is er voor mensen uit andere sectoren dan het onderwijs die de ambitie hebben om leerkracht te worden. Heb jij ook die ambitie? Lees dan verder.

Zij-instroomtraject in notendop

De leerkracht in spe meldt zich eerst aan voor het zij-instroomtraject bij BOOR. Als de kandidaat past bij BOOR en de potentie heeft om dit traject in twee jaar succesvol te volbrengen, melden wij hem aan bij de hogeschool.

Vervolgens moet de wiscat, de verplichte rekentoets, gehaald worden. Daarnaast vindt er een geschiktheidsonderzoek plaats door het geven van een voorbeeldles, de reflectie op die les en schrijft hij een portfolio over reeds opgedane competenties die nodig zijn in het onderwijs.

Een gesprek met twee assessoren, bestaande uit iemand van BOOR en iemand van de Hogeschool Rotterdam, geeft de doorslag of je mag starten ja of nee. Het eerste half jaar kijkt de zij-instromer het kunstje af van een ervaren leerkracht. Na twee jaar ben je bevoegd leerkracht en in staat om zelf een klas te draaien.

Regulier en speciaal

Bovendien heeft de zij-instromer keuze uit twee trajecten. Je kunt aan de slag in het regulier onderwijs of in het speciaal onderwijs. Ben je geïnteresseerd in speciaal onderwijs? Dan is het wel belangrijk dat je werken in het speciaal onderwijs leuk vindt én je er zelf ervaring en/of affiniteit mee hebt.

Het zij-instroomtraject voor regulier onderwijs verloopt bij BOOR meestal via Hogeschool Rotterdam. Het traject voor het speciaal onderwijs volg je via Hogeschool Inholland. Heb jij zelf duidelijke ideeën over welke opleiding het beste bij jou past? Wij denken graag met jou mee!

Meelopen op school

Wil je een keer een dag meelopen op een school of samen ontdekken welke scholen bij jou passen? Neem gerust contact op via boorleert@stichtingboor.nl. Wij helpen jou graag om in contact te komen met scholen.

Meer weten over de wervings- en selectieprocedure, arbeidsvoorwaarden en formaliteiten, de opleiding of zij-instromen in het speciaal onderwijs? Bekijk dan het document onder aan de pagina.

Meer weten?

Meer info over de overstap naar het onderwijs in de vorm van zij-instroom (hbo)? Neem dan contact op met Esmé van Leijden via 06 53267476 of boorleert@stichtingboor.nl.

Overstappen naar het onderwijs

Zij-instroom (hbo) Werken en leren (mbo)

Zij-instromer

Wil jij als zij-instromer aan de slag? Ontdek de mogelijkheden!

  • Regio Rotterdam
  • Rotterdam
  • 0.2 fte - 1.0 fte
  • Schaal LB (max €5.030,00 o.b.v 40 uur)
Bekijk vacature