"Ik ben heel gelukkig met dit beroep."

Maike / Zij-instromer SBO Sonnevanck / Rotterdam

“Ik werk drie dagen per week op de Sonnevanck, een school voor speciaal basisonderwijs. Twee dagen sta ik alleen voor de groep en een dag samen met mijn coach. Dit schema hebben we rustig, naar kunnen, opgebouwd. Mijn duo-collega en andere collega’s ondersteunen mij goed en daar heb ik veel aan.”

Maike

Aan de slag als zij-instromer

SBO Sonnevanck

In september 2019 begon Maike met het zij-instroom traject. Hiervoor heeft zij een opleiding tot diëtist gedaan. “Tijdens deze opleiding gaf ik een periode les over gezonde voeding op basisscholen. Dit vond ik zo leuk, dat ik daarna vrijwilligerswerk ben gaan doen als overblijfjuf. Samen met de kinderen lekker eten en ondertussen educatieve spelletjes met ze doen.”

Ze vond het leuk om hen iets te leren en om te gaan met al die verschillende karakters. Zodoende kwam Maike bij het zij-instroomtraject terecht.

"Twee kernwaarden zijn bij ons belangrijk: 'samen' en 'respect'."

SBO Sonnevanck

De Sonnevanck is een openbare speciale school voor basisonderwijs (sbo) en maakt deel uit van het WSNS – Samenwerkingsverband Rotterdam-Zuid. De kinderen missen veelal bepaalde vaardigheden om net zo snel te leren als de gemiddelde leerling van de basisschool. Zij hebben moeite met het opslaan van informatie in het geheugen en zijn vaak beperkt in de verbale vaardigheden. De school biedt orthopedagogisch en orthodidactische hulp aan de kinderen op het gebied van leer- en gedragsontwikkeling.

De kinderen kunnen op de Sonnevanck worden toegelaten na een verwijzingstraject en als zij beschikken over een PCL-verklaring. De school telt ruim 100 leerlingen en zij zijn verdeeld over acht stamgroepen. De leeftijd ligt tussen de 6 en 13 jaar. De school is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de metro als met de tram.

Intensief

Maike wist van tevoren dat het traject intensief zou worden. “Bijna al mijn dagen zijn gevuld met opdrachten voor de pabo, leren voor toetsen, lesvoorbereidingen maken en natuurlijk het werken zelf.” Op de school waar zij werkzaam is, draait ze zoveel mogelijk mee zoals vergaderingen en cursussen volgen.

“Ik werk drie dagen per week op de Sonnevanck, een school voor speciaal basisonderwijs. Twee dagen sta ik alleen voor de groep en een dag samen met mijn coach. Dit schema hebben we rustig, naar kunnen, opgebouwd. Mijn duo-collega en andere collega’s ondersteunen mij goed en daar heb ik veel aan.”

Inspiratiesessies

Stichting Boor ondersteunt Maike ook goed. “Een prettige werkgever die mij helpt met het traject. Zo worden inspiratiesessies georganiseerd over verschillende aspecten van het onderwijs. Deze zijn leuk, leerzaam en een hele goede aanvulling op de opleiding.” Daarnaast heeft ze via BOOR een superfijne coach, Marjoleine. Zij komt regelmatig op werkbezoek en geeft haar tips over haar leerkrachtgedrag en klassenmanagement.

“Ook via de opleiding zijn er werkbezoeken. De leerkrachten op de Hogeschool proberen flexibel te zijn. Het is moeilijk voor hen de leerstof aan te bieden naar iedereen zijn groep- en werksituatie.”

Hechte klas

Wat Maike ook leuk vindt, is dat haar klas op de opleiding best hecht is. “Dat komt omdat we allemaal in een intensief traject zitten. Iedere week hebben we elkaar weer zoveel te vertellen. Vragen zoals ‘Hoe was jouw week?’, ‘Waar ben jij tegenaan gelopen?’ en ‘Hoe zou jij dit doen?’. Het is fijn dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten.

Het is volgens Maike allemaal erg intensief, “maar het is het ook helemaal waard. Ik ben heel gelukkig met dit beroep. Ik adviseer iedereen die twijfelt een dagje met een leerkracht mee te lopen. Zo kom je er het beste achter of het bij je past.”